______________________________________________Kanelbullar
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl vit baksirap
1/2 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
12 1/2 dl vetemjöl
1 brk kesella
Fyllning
1 dl florsocker
1/4 dl kanel
100 g smör
Garnering
1 ägg
pärlsocker
Gör så här
Smält smöret. Tillsätt mjölken och låt vätskan bli fingervarm, 37 grader.
Smula jästen i en stor degbunke. Häll över lite av degvätskan och rör till jästen har löst sig. Häll i resten av degvätskan, kesella, sirapen, salt och kardemumma och rör om. Mät uppmjölet genom att hälla det luftigt i ett litermått. Tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen tills den blir slät och blank. täck degen med en bakduk och låt jäsa på ett rumsvarmt ställe i 30-40 minuter.
Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den slät. Tillsätt ev mer mjöl och arbeta degen tills den är smidig och inte längre kladdar. Dela degen i två delar. Kavla ut varje degbit till en lång ca 1/2 cm tjock platta.
Blanda ingredienserna till fyllningen och bred över degplattorna. Rulla degplattorna till två "korvar". Skär ca 1 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar. Jäs bullarna under bakduk i ytterligare 30 minuter.
När bullarna är porösa penslas dem med uppvispat ägg och dekorera med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 6-8 minuter. Låt svalna under bakduk.
Lycka till!
/T
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar