Sidor

fredag 21 september 2012

Underbara Basilika

Jag fullkomligt älskar basilika! Det är lätt att bli beroende av både doft och smak! Det måste vara en av våra mest uppskattade örter, antingen man odlar själv (som jag just nu) eller köper i kruka.
Bra att veta för oss nordbor är att den är känslig för kyla. Den fryser lätt och redan vid 10 grader börjar den sloka. Köper man färsk basilika på vintern gäller det att skynda sig hem och är det riktigt kallt behöver man ha nåt skyddande att ta hem krukan i.

 




____________________________________________________________

Basilikakryddad tomatsås

8 stora tomater
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 dl rödvin
1 dl vatten
färsk basilika
salt & peppar

Gör så här

Hacka tomaterna grovt. Hetta upp en stor gryta. Tillsätt olivolja och tomathacket. Vänd runt och tillsätt finhackad vitlök, tomatpuré, rödvin och vatten. Låt allt fräsa ihop en stund och sen sjuda sakta i 15 min.
Serveras till t ex grillat, nykokt pasta och en fräsch sallad.

Lycka till!

/T


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar